Surdeigsbrød
Surdeigsbrød
fre, 2015-06-12 11:29
Ingredienser:
75 g surdeig
1.5 dl vann, romtemperert
200 g hvetemel
Fortsettelse dag 2
600 g hvetemel
4.5 dl vann, romtemperert
15 g salt
1 ss olivenolje
Instruktion:
Kvelden før: ta 75 gram surdeig og bland sammen med 200 g hvetemel og 1 1/2 dl romperperert vann.
Neste dag tilsetter du resten av hvetemelet og vannet og elter deigen forholdsvis sakte i 4 minutter. Skru opp hastigheten på mikseren og elt videre i 6 minutter. TIlsett saltet og elt i 3 minutter til. 13 minutter totalt. Deigen er ganske løs, men du kan kjenne at den er forholdsvis seig.
Deigen skal nå heve i ca. 4 timer. Etter 1 time brettes deigen. Gjenta brettingen igjen etter 30 og 60 minutter. La deigen hvile og heve til det totalt har gått rundt 4 timer.
Dryss et godt lag med hvetemel på benken og hvelv ut deigen. Bruk en deigskrape for å hjelpe deg og brett deigen tilsvarende som du gjorde under hevingen. Del så deigen i 2 like store deler og brett hver del igjen på tilsvarende måte. Bruk nok mel til at deigen ikke setter seg fast i fingrene.
Dryss godt med mel på to rene kjøkkenhåndkle, legg så et i hver sin bolle, og legg brødene oppi. Dekk brødene med plastfolie og la de heve i 1 1/2 -2 timer.
Sett stekeovnen på 230 grader. Stek brødet i 40-50 minutter. La brødene avkjøles på en bakerist.
Neste dag tilsetter du resten av hvetemelet og vannet og elter deigen forholdsvis sakte i 4 minutter. Skru opp hastigheten på mikseren og elt videre i 6 minutter. TIlsett saltet og elt i 3 minutter til. 13 minutter totalt. Deigen er ganske løs, men du kan kjenne at den er forholdsvis seig.
Deigen skal nå heve i ca. 4 timer. Etter 1 time brettes deigen. Gjenta brettingen igjen etter 30 og 60 minutter. La deigen hvile og heve til det totalt har gått rundt 4 timer.
Dryss et godt lag med hvetemel på benken og hvelv ut deigen. Bruk en deigskrape for å hjelpe deg og brett deigen tilsvarende som du gjorde under hevingen. Del så deigen i 2 like store deler og brett hver del igjen på tilsvarende måte. Bruk nok mel til at deigen ikke setter seg fast i fingrene.
Dryss godt med mel på to rene kjøkkenhåndkle, legg så et i hver sin bolle, og legg brødene oppi. Dekk brødene med plastfolie og la de heve i 1 1/2 -2 timer.
Sett stekeovnen på 230 grader. Stek brødet i 40-50 minutter. La brødene avkjøles på en bakerist.